Надуваемите възглавници поддържат спортната зала на Ламеция Терме удобна

Anonim

Надуваемите възглавници поддържат спортната зала на Ламеция Терме удобна

архитектура

Stu Robarts

13 февруари 2016 г.

6 снимки

Структурата включва стоманена рамка с външен слой въздушни възглавници под налягане ETFE (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

Новата арена на Ламеция Терме изглежда достатъчно удобна, за да флопне за смях, но е проектирана за много по-енергични дейности от това: това е новата спортна зала на италианския град. Наистина, удобните за възглавници възглавници на екстериора му са трудни по време на работа, помагайки да осветяват сградата и да регулират нейната температура.

Сред спортните събития, които спортната зала на Lamezia Terme има за цел да бъде домакин, са международни турнири за атлети с увреждания. Той ще се използва и за концерти, конференции и други събития. Поради това се изискваше известна степен на гъвкавост да бъде вградена в дизайна.

Освен това архитектът на проекта Vittorio Grassi Architetto & Partners беше информиран за оптимизиране на видимостта и близостта на зрителите до зоната за игра, предоставяне на отделни маршрути за достъп на спортистите и обществеността, за да се гарантира, че спомагателните зали и помещения могат да се използват на ден на дневна база и да доставя добри енергийни и акустични показатели за сградата.

Арена от 8 000 кв. М. Е разположена на 5 хектара (12 ас). Формата му е описана от Vittorio Grassi Architetto & Partners като "течна и асиметрична", както и напомняща местна брегова скала, която е гладка и заоблена. Тази форма, съчетана с леката конструкция на сградата, се дължи на необходимостта от посрещане на сеизмичните изисквания и на преобладаващите ветрове за естествена вентилация.

Конструкцията се състои от стоманена рамка с външен слой въздушни възглавници под налягане на ETFE. ЕТФЕ е лек, еластичен и изолационен полимер, за който се твърди, че остава чист по своята незалепваща способност. Това е може би най-известният за екстериора на Пекин Националния център за водни спортове.

Характеристиките на ETFE го правят идеална за използване в спортната зала на Ламеция Терме, което помага да се сведе до минимум теглото на конструкцията, да се намалят топлинните печалби през лятото и да се намалят топлинните загуби през зимата. Това, от своя страна, помага да се сведе до минимум използването на енергия и разходите. Материалът е прозрачен и позволява много естествена светлина в сградата, което води до постоянно развиващ се външен вид, тъй като светлинните условия се променят през целия ден.

Вътре, арена е разделена на три основни нива, с различни маршрути за достъп и пространства, предвидени за спортистите и обществеността. Има 3, 500 места за спортни събития и това може да се увеличи до 4 300 за други събития, като мобилните етапи също могат да бъдат удължени, ако е необходимо.

Непрекъснат контур около периметъра позволява добра циркулация на тълпата и бърза евакуация на зрители след събитие или в случай на авария. Едно остъклено фоайе с двойна височина и горния пръстен дават представа за това, което се случва вътре в арената отвън и от околния пейзаж отвътре.

Изграждането на спортната зала на Ламеция Терме започна през 2014 г. и продължава.

Източник: Vittorio Grassi Architetto & Partners

Арена от 8 000 кв. Метра се намира на 5 хектара място (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

Екстериорът ETFE е полупрозрачен, позволяващ много естествена светлина в сградата и придаващ постоянно променящ се външен вид, тъй като светлинните условия се променят през целия ден (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

Формата на арената е описана от Vittorio Grassi Architetto & Partners като "течна и асиметрична", както и напомняща местна брегова скала (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

Тази лека конструкция е проектирана така, че да отговаря на сеизмичните изисквания (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

Тази форма на сградата се възползва от преобладаващите ветрове за естествена вентилация (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

Структурата включва стоманена рамка с външен слой въздушни възглавници под налягане ETFE (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)